Dobry blat, który może trochę wytrzymać, to alfa omega dla optymalnej kuchni. Trochę trwa, aby go zniszczyć, ale nie trzeba też wiele naprawiać. Dlaczego więc rozlana woda rujnuje blat kuchenny?

Blat kuchenny to powierzchnia, która jest najczęściej używana w domu w ciągu dnia. Nic więc dziwnego, że powinien być solidny, długotrwały, a przede wszystkim zadbany.

W większości przypadków blat jest najgorszą rzeczą, która może pęknąć w kuchni. Jest drogi i trudny do wymiany, a czas dostawy może być długi. Dlatego ważne jest, aby dobrze o niego dbać.

Blat pęka.

Chociaż blat wydaje się gruby i solidny, może być dość słabo wytrzymały na wodę. Zwłaszcza drewniane deski mogą wysychać i pękać, a uszkodzenia nie będą tak łatwe do naprawy.

Jeśli wokół zlewu i płyty kuchennej często znajdują się resztki wody, blat ostatecznie ulegnie uszkodzeniu. Następnie należy go przeszlifować i ponownie naoliwić. W najgorszym przypadku cała płyta musi zostać wymieniona.
Drewniane blaty są często popularne, ponieważ nadają kuchni naturalny charakter, ale wymagają również większej konserwacji.

Częstotliwość olejowania zależy od ilości i sposobu użytkowania blatu. Idealnym rozwiązaniem jest olejowanie dwa do trzech razy w roku. Wtedy blat będzie zawsze wyglądać ładnie i może wytrzymać zacieki od wody.

Utrzymuj blat w czystości

Czysty i schludny blat kuchenny jest trudny w utrzymaniu w codziennym życiu. Szybko staje się brudny, a także pełen bakterii. Na szczęście droga do utrzymania blatów schludnych i wolnych od bakterii nie jest długa.

Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem jest użycie ściereczki z mikrofibry zwilżonej w czystej wodzie. Mikrofibra „odcina” brud od powierzchni, pozostawiając niewielką lub żadną pozostałość brudu. Po użyciu opłucz i wykręć szmatkę. Następnie powieś ją do wyschnięcia.

Ściereczka z mikrofibry sprawdza się do czyszczenia prawie każdej powierzchni. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy masz nieobrobione drewniane lub kamienne powierzchnie. W takim wypadku możesz od czasu do czasu użyć zielonego mydła, aby zmyć tłuszcz.