Zdrowie

Zdrowa żywność czy śmieciowe jedzenie?

Chcesz się zdrowo odżywiać, ale… masz do wyboru frytki i batoniki z automatu. Potem myślisz, że śmieciowe jedzenie powoduje, że tyjesz. Głowa do góry. Możesz nadal mieć takie zachcianki, jeśli będziesz się zdrowo odżywiać.

Nie trzeba być dietetykiem, żeby zrozumieć, że śmieciowe jedzenie może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Są to produkty, które zawsze mamy przy sobie, niezależnie od tego, czy jest to hamburger, pizza, czy kilka Oreos. Są one także łatwo dostępne, więc w każdym sklepie możemy znaleźć coś słodkiego. Bardzo trudno jest w 100 procentach odżywiać się w sposób czysty. Warto szukać „złotego środka” między produktami zdrowymi i wartościowymi, a tymi, które lubię od czasu do czasu. Wszystko będzie dobrze, pod warunkiem, że „codziennie” nie stanie się „od czasu do czasu”.

Kaloria nie równa się kalorii

Już teraz można zauważyć różnicę w metabolizmie węglowodanów. Podczas gdy glukoza, fruktoza i skrobia dostarczają tyle samo energii, cukry proste, a zwłaszcza fruktoza, mają większy wpływ na odkładanie się tkanki tłuszczowej i sprzyjają rozwojowi chorób takich jak podagra. Fruktoza jest wyjątkowa również dlatego, że nie ma właściwości sycących. Co to oznacza? Spożywanie dużych ilości fruktozy nie zaspokoi Twojego głodu tak, jak spożywanie węglowodanów złożonych. Jakich pokarmów powinniśmy unikać? Wysoki poziom fruktozy występuje w pokarmach zawierających dodatek sacharozy lub syropu glukozowego, takich jak słodzone napoje i ciastka. Chociaż owoce zawierają pewne ilości fruktozy, nie należy ich ograniczać ze względu na obecność błonnika, potasu i witaminy C. Na przykład masło orzechowe ma dużo energii i jest bogate w ważne składniki odżywcze, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i witaminy z grupy B. Mimo wysokiej kaloryczności, masło orzechowe warto dodać do swojej diety. Alternatywą jest Nutella, zdrowszy zamiennik masła orzechowego. Chociaż ma mniej kalorii niż orzechy i jest mniej wartościowa niż masło orzechowe, nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, dlaczego. Nasze ciała szybko przyswajają energię w postaci cukru i oleju palmowego, co powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, co stymuluje uwalnianie insuliny. Hormon ten transportuje nadmiar cukru we krwi m.in. do tkanek tłuszczowych, mimo ujemnego bilansu kalorycznego. Obecność dużej ilości cukru we krwi może czasowo utrudniać spalanie tłuszczu i czynić je niekorzystnym. Dzieje się tak dlatego, że cukry proste nie należą do żywności przetworzonej. Smoothie przygotowane z owoców, płatków owsianych i orzechów będzie dłużej trawione przez nasz układ pokarmowy i dostarczy więcej energii naszemu organizmowi. Oczywiste jest, że przykładowy smoothie zawiera 400 kalorii, podczas gdy bułka z kremem czekoladowym ma 400 kalorii.

Odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące indeksu glikemicznego – dowiedz się więcej na stronie https://kobiecycatering.pl/zdrowy-tryb-zycia/voep/odpowiedzi-na-najwazniejsze-pytania-dotyczace-indeksu-glikemicznego.html

Brak kalorii

Puste kalorie można mieć więcej niż raz. Co to tak naprawdę znaczy? Dlaczego powinniśmy ich unikać. Dlaczego tak bardzo je kochamy? Jest to termin odnoszący się do produktów o wysokiej zawartości kalorii i niskiej wartości odżywczej. Produkty te to w większości wysokiej jakości żywność przetworzona, bogata w cukier i tłuszcz, czyli składniki, które sprawiają, że jedzenie smakuje najlepiej. Cukierki, chipsy i fast foody są tak popularne, ponieważ je uwielbiamy. Żywność ta jest wysokoenergetyczna i nie zawiera ważnych składników odżywczych. Nasz organizm będzie wymagał i oczekiwał większej ilości pożywienia, aby uniknąć niedoborów.

Oto kilka sposobów na zwiększenie wartości odżywczych w diecie:

  • Zamiast tradycyjnych płatków śniadaniowych, takich jak miód i czekolada, spróbuj ich naturalnych odpowiedników: płatków owsianych i prosa.
  • Zamień batoniki snickers i mars na te zrobione z suszonych owoców i orzechów. W ten sposób ograniczasz cukier rafinowany i izomery trans, a promujesz błonnik i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Możesz zastąpić ser serem naturalnym twarogiem lub pastą z ciecierzycy, które są bogatym źródłem wapnia.
  • Miękkie smarowidło z awokado jest lepszą alternatywą dla masła i margaryny. Dzięki temu będziesz mieć mniej energii, a śniadanie wzbogacisz o bioflawonoidy, tokoferole i potas.

Dieta IIFYM

Dieta IIFYM (jeśli odpowiada Twoim makroskładnikom) w ogólnym zarysie. Dieta IIFYM (If it fits to your macros) opiera się na założeniu, że to Ty decydujesz, jakie produkty spożywasz, aby osiągnąć dzienny poziom makroskładników (białka, tłuszcze i węglowodany).

Tak naprawdę nie ma znaczenia, co jesz, o ile masz wystarczającą ilość makroskładników. Dieta IIFYM niesie ze sobą wiele korzyści i zagrożeń. Zacznijmy od zalet. Jest to z pewnością bardzo praktyczne narzędzie, które pozwala łatwo kontrolować spożycie kalorii i makroskładników. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie dla wszystkich. Ważne jest, aby pamiętać, że IIFYM nie oznacza „jedzenia śmieciowego jedzenia”. Oznacza to po prostu: Nie daj się wciągnąć w nudną dietę. Postaw na różnorodność. Jeśli potrafimy ją właściwie wykorzystać, może ona wiele zdziałać dla naszego zdrowia. Jeśli opierasz swoją dietę na „czystych” produktach, książka If it Fits to Your Macros może być twoim przyjacielem i praktycznym przewodnikiem w dążeniu do zdrowego życia.

Żywność a zdrowie

Jak widać, jest kilka powodów, dla których śmieciowe jedzenie nie powinno zastępować zdrowej diety. Choroby dietozależne są ściśle związane z jedzeniem i stylem życia. Choroby te są powszechne i zostały nazwane „chorobami cywilizacyjnymi”. Należą do nich:

  • otyłość
  • cukrzyca typu II (insulinozależna)
  • nadciśnienie tętnicze
  • choroby układu sercowo-naczyniowego.

Na wszystkie te choroby ma wpływ spożywana przez nas żywność. Ponad połowa Polaków cierpi na otyłość lub nadwagę. Nadmierny przyrost masy ciała może być spowodowany czynnikami zewnętrznymi, takimi jak złe nawyki żywieniowe, mała aktywność fizyczna i stres. W mniejszym stopniu za otyłość mogą być odpowiedzialne czynniki genetyczne, hormonalne i metaboliczne. Chociaż żywność ma znaczący wpływ na nasze zdrowie, to do nas należy decyzja, czy jest dla nas dobra. Choroby te są często związane z dietą. Należy zauważyć, że chorobom tym można zapobiegać i leczyć je za pomocą żywności, a nie leków.

Dodaj komentarz