Dezynsekcja w miejscu pracy
Dezynsekcja w miejscu pracy to temat, który często powraca w rozmowach z wieloma przedsiębiorcami. Niezależnie od branży, w której działają, problemy ze szkodnikami odczuwają również pracownicy oraz kontrahenci. Dlatego dowiedz się więcej o dezynsekcji w miejscu pracy.
Insekty w pomieszczeniach biurowych, produkcyjnych, na halach sprzedaży i w innych firmowych lokalach są tak samo niepożądanymi gośćmi, jak gryzonie. Powodują jednak zupełnie inne zagrożenia i inne są również metody ich skutecznej likwidacji. Poznaj fakty o dezynsekcji w miejscu pracy.
Dezynsekcja w miejscu pracy — co zwalcza?
Dezynsekcja to ogół czynności, których wspólnym celem jest likwidacja insektów powszechnie określanych mianem szkodników. Zaliczamy do nich zarówno owady biegające (np. mrówki), jak i latające (osy, szerszenie, komary), pasożyty takie, jak wszy czy pluskwy oraz insekty żerujące na artykułach spożywczych (np. mole), albo na wyposażeniu wnętrz. Jednymi z najpopularniejszych są karaluchy i prusaki.
Warto pamiętać, że dezynsekcja w miejscu pracy nie ma nic wspólnego z deratyzacją, czyli usuwaniem gryzoni, ani z dezynfekcją (odkażaniem). Niemniej jednak podobnie jak te zabiegi chroni zdrowie pracowników i kontrahentów, ponieważ wiele gatunków owadów jest wektorami groźnych chorób zakaźnych, z których część może prowadzić nawet do zgonu. Dlatego dezynsekcję w miejscu pracy należy wykonać tak szybko, jak to tylko możliwe.
Dezynsekcja w miejscu pracy — kto powinien ją wykonać?
Dezynsekcję w miejscu pracy powinien przeprowadzić właściciel firmy, ponieważ to na nim leży obowiązek zapewnienia pracownikom właściwych warunków do wykonywania pracy. Dotycz to również tematów związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy. Do działań związanych za usuwaniem insektów oraz zapobieganiem ich inwazjom obligują też przedsiębiorców z branży gastronomicznej przepisy HACCP.
W praktyce nie zdarza się jednak, aby właściciel firmy osobiście tępił insekty. Zwykle zadanie to jest zlecane podległym mu pracownikom lub zewnętrznym firmom. To drugie rozwiązanie okazuje się znacznie skuteczniejsze, a w konsekwencji również tańsze. Dodatkowo przedsiębiorąca z branży gastronomicznej może zyskać pomoc w prowadzeniu dokumentacji HACCP w zakresie zwalczania insektów, monitoringu ich obecności i zabezpieczeniu pomieszczeń przed ich dostępem.
Czy można samemu zwalczać insekty w miejscu pracy?
Chociaż nie ma przepisów zabraniających samodzielnego zwalczania insektów w firmie, z reguły nie podejmuje się takich działań, ponieważ z wielu powodów okazują się one nieskuteczne. Po pierwsze z powodu braku dostępu do specjalistycznych, a więc efektywnych i bezpiecznych (przy odpowiednim stosowaniu), środków owadobójczych. Poza tym zastosowanie wielu z nich wymaga użycia odpowiedniego sprzętu, którego zakup w celu przeprowadzenia jednorazowego zabiegu jest po prostu nieopłacalny.
Samodzielna dezynsekcja w miejscu pracy nie opłaca się również z tego powodu, że na jej skuteczność bardzo mocno wpływa znajomość zagadnień związanych z insektami. Chodzi o tryb ich życia, miejsca żerowania, przyjmowany pokarm, wrażliwość na poszczególne środki owadobójcze. Zresztą bez posiadania doświadczenia w zwalczaniu insektów niezmiernie trudno jest wykonać skuteczną dezynsekcję. Każda kolejna próba zwiększa finalne koszty i szybko się okazuje, że samodzielne zwalczanie insektów wychodzi drożej, niż skorzystanie z usług profesjonalistów.
Komu zlecić dezynsekcję w miejscu pracy?
Dezynsekcję w miejscu pracy przeprowadzają specjalistyczne firmy DDD. W tym przypadku możesz zlecić jednakowo jednorazowy, doraźny zabieg likwidacji insektów albo nawiązać z taką firmą współpracę w zakresie monitoringu HACCP. Druga opcja jest znacznie korzystniejsza, również cenowo, ponieważ w ramach współpracy pracownicy firmy DDD przeprowadzaj regularne inspekcje Twoich firmowych pomieszczeń i na bieżąco monitorują obecność insektów. To pozwala w porę wykryć pojawiające się zagrożenie i usunąć je, zanim szkodniki zdążą się namnożyć.
Dodatkowo w ramach monitoringu HACCP firma Dezpro zajmuje się także prowadzeniem dokumentacji HACCP w zakresie zwalczania insektów. To spore odciążenie przedsiębiorców, którzy nie muszą martwić się, że kontrola Sanepidu lub innej instytucji wykryje nieprawidłowości w dokumentacji HACCP.
Więcej na ten temat: https://dezpro.pl/zdrowie-i-bezpieczenstwo-w-miejscu-pracy-dlaczego-regularna-dezynsekcja-deratyzacja-i-dezynfekcja-sa-wazne-dla-kazdej-firmy/